Les mines de carbó. Somnis ennegrits

Carbó, l'or negre

Molta gent mal viu per culpa dels explotadors

Camioner que transportarà el Carbó fins a Calcuta

La feina és dura i mal pagada


LES MINES DE CARBÓ DE MEGHALAYA. SOMNIS ENNEGRITS.

L'estat de Meghalaya és ric en carbó, un recurs que no fa massa que s'està explotant en tota la regió. Fa només uns vint que és començà a extreure aquest mineral del subsòl de de les muntanyes. Al principi les quantitats eren petites, però de mica en mica les noves explotacions anaren apareixen per tot l'estat, atraient a tot tipus de gent. Buscaven millorar les seves condicions de vida, un somni clar en les seves ments, però que de mica en mica s'ha anat enfosquint, convertint-se per la major part d'aquests nouvinguts en un malson sense retorn.
Les terres on hi ha les mines pertanyen bàsicament als Garos i als Khasis. La legislació india és molt clara en aquest aspecte. En les zones tribals, els propietaris de les terres són les mateixes tribus i aquestes terres no poden ser venudes a cap foraster. Per tant en teoria, les mines haurien de pertànyer als pobladors originaris. Ara bé la llei no parla d'arrendaments, així que uns quants espavilats sabedors de la riquesa que s'amagava en el terreny s'afanyaren a llogar les terres a les tribus a uns preus irrisoris, Feren el negoci del segle, condemnant als pobladors d'aquestes regions a mal viure, degut a tots els danys col·laterals que comporta l'explotació de les mines de carbó al costat dels seus petits pobles, sense l'ajut del govern.
Els barons del carbó, que són qui han llogat les terres i qui vertaderament s'enriqueixen amb l'explotació del negre mineral, són polítics, gent amb influència que des d'un despatx s'embutxaquen milions de Rupies, mentre els miners i les seves famílies malviuen en unes condicions infra-humanes.
No es fan lleis que protegeixin als miners o que controlin les explotacions de les mines, les quals no tenen cap mena de seguretat. La majoria són mines il·legals, teòricament desconegudes per l'estat. Els mateixos polítics i governants estan estafan a l'estat que representen. Sinó hi han lleis no hi ha control i per tant ningú sap exactament el nombre de mines obertes, ni la quantitat de carbó que se n'obté i per tant s'estalvien de pagar impostos. El carbó és negre i negre és el diner que se n'obté.
La fisonomia d'aquestes regions rurals ha canviat totalment, degut a l'elevada quantitat de persones que si han establert. Gent vinguda del Nepal, de Bangladesh, de diferents estats indis com Assam, Bihar, Uttar Pradesh, gent que hi ha emigrat des del mateix Meghalaya. Tots buscant millorar les seves vides, moltes de les quals s'han quedat enterrades sota les mines. Sense que ningú les anés a rescatar, sense que ningú les plorés i a vegades sense que ningú ho sabés.
Arriben a la mina i s'apunten amb l'encarregat, que moltes vegades no sap quants miners hi ha dins dels forats. Aleshores es distribueixen la feina, els que carreguen el carbó extret en els camions, cobren unes 500 Rupies al dia, uns 8 Euros, els que es posen dins dels forats de les mines cobren per carretó extret i en un dia poden arribar guanyar uns 16 Euros. Són força diners, però en l'època de pluges treballen molt menys o fins i tot paren l'extracció durant mesos. El diners que guanyen els miners, no són invertits ni guardats. Sinó que se'ls gasten en beure, dones i jocs. Uns entreteniments que els mateixos barons s'han encarregat de subministrar a aquests llocs tan aïllats, per contra aquests polítics no els ha interessat en invertir en infrastructures per millorar les condicions de vida dels seus treballadors. La majoria de miners estan atrapats, ja que a més els barons moltes vegades els donen crèdits amb uns elevats interessos, perquè puguin continuar jugant i bevent aleshores comença el camí de no retorn, ja que els miners cada vegada estan més endeutats amb els barons els quals a més són els propietaris de la majoria de botigues de la zona.
Seria el mateix sistema que encara ara utilitzen els terratinents d'algunes regions de brasil, per mantenir els seus treballadors en unes condicions de semi-esclavatge.
Aquestes regions mineres estan abandonades pel govern des del punt de vista social. Els miners i les seves famílies viuen en cases fetes de plàstic on els mosquits propaguen la malària arreu. No hi ha escoles per tant els nens i nenes comencen a treballar a les mines des de ben joves. Moltes de les famílies estan desestructurades i els nens i nenes deambulen per la zona, intentant pispar una mica de carbó per poder obtenir alguna Rupia. No tenen aigua corrent i els rius estan contaminats. No tenen centres de salut, ni metges qualificats. Aleshores algunes persones exerceixen com doctors, sense cap mena de titulació, es fan passar per metges, sabedors que la zona està plena de malalts que no es poden traslladar. El negoci està assegurat. Vénen moltes vegades medicines caducades i a uns preus exorbitants, a més recepten medicaments que no tenen cap mena d'eficàcia alhora de curar la tuberculosis, el tifus, la malària, el Sida.... L'índex de mortalitat en aquestes regions és elevadissim en comparació a la resta.
Tot això és sabut pel govern però no hi posa solució. Al contrari tots els funcionaris públics i el mateix exèrcit estan conxorxats per endur-se una part del pastís.
La majoria d'aquestes mines es troben en la regió fronterera amb Bangladesh. Com que la comunicació és molt més fàcil amb l'estat musulmà, els camions carregats de carbó travessen la frontera per transportar-lo fins on es troben els compradors bengalís. El carbó que legalment pot transportar cada camió és de 9 Tones, però transporten 16 Tones. Aleshores es paguen a la frontera les taxes per només 9 Tones. Aleshores, una part del què sobra serveix per comprar als guardes fronterers, a l'exèrcit i a funcionaris indis de la regió. Una petita part se la queda el transportista que la vendrà pel camí i la resta són beneficis pel polític propietari de la mina.
El propietari de la mina és qui en treu més profit. Ell que és el polític que hauria de vetllar pels seus ciutadans vetlla únicament pels seus propis interessos. A més han creat un sistema en el qual els miners i les seves famílies no se'n poden deslligar, Empobrint-se cada vegada més, morint cada vegada més joves sense que ningú hi faci res.
Una situació que és repeteix a tants llocs del món.
Tan cobdiciosos som?